A Pro-Art TS története (1981-től)

A Klub megalakulása: 1980-81. tanév őszén-telén.

Szabadság Művelődési Ház  (Kistelek, Vasút u. 1.sz.) Társastánc tanfolyamok kezdő és haladó fokon középiskolásoknak. Oktató: Törökgyörgy József táncpedagógus (alapító).

1981 tavaszától társastánc klubbá alakulás – standard és latin-amerikai táncok.

 – ősszel – az első verseny Miskolcon (utazás külön busszal, 4-5 páros)

1982 bekapcsolódtak a II. Rákóczi Ferenc Ált. és Zeneiskola ének-zene tagozatos tanulói. Folytatták táncszakköri tevékenységüket (előtte heti 1 óra gyermek és néptánc tematikáról  1972-től kezdve).

(Oktatójuk szintén Törökgyörgy József – gyermektánc oktatói végzettséggel is rendelkezett!).

A Népművelési Intézet (Bp.) 1978-81 között társastánc oktató képzést tartott csoportvezetői engedély megszerzésére, mely társastánc tanfolyamok és klubok szakmai vezetésére jogosított. (Elvégezte Törökgyörgy József és Józsefné Tárkány-Szűcs Erika is.)

A Klub szakmai vezetésének munkamegosztása : tánc oktatás, koreografálás stb.Tgy J.
menedzseri munka, szervezés, adminisztráció stb. Erika néni.

Alakulás, építkezés:

 1. Kezdő tanfolyam gimnazistáknak, ünnepélyes záró – bemutatóval (oktató házaspár!)
 2. Versenytánc tematika ( 6 párral) a Művelődési Ház nagytermében.3.
 3. Generáció bővülés: é-z.tagozat tanulói val ( +10 pár) Rákóczi Iskola tornaterme.
 4. Tovább létszám bővülés általános iskolai tanfolyam résztvevőivel ( 6 páros)

(Törökgyörgy Erika növendékeivel.)

Versenyeink: az első  részvétel, a már említett miskolci volt, majd folyamatosan a meghirdetett klubversenyek az országban.

Edzéseinket áthelyeztük a Rákóczi Iskola felújított padlójú tornatermébe és első versenyeinket is ott rendeztük.. A helyszín váltást könnyítette az é-z-s táncosokkal bővülés, valamint az, hogy főállásban ezen iskola tanára volt a klub vezetője (Tgy J).

Szakmai, oktató munka Tgy J, szervező, admin. munka Tgy-né Erika néni.

A kezdeti sikerekre építve, klubközi versenyeket is kezdtünk rendezni Kisteleken a Rákóczi Iskola tornatermében – melynek fontos feltétele volt – a kultúrház vezetésében történt személyi változásoknak. Egy alkalommal a Petőfi Iskola tornatermét is igénybe vettük versenyrendezésre.

Kistelek mellett versenyeket rendeztünk Szatymaz, Zákányszék,Szeged, Kiskunmajsa és Zalaegerszeg kultúrházaiban és sport termeiben. Társrendezőként részt vettünk Csongrád, Szeged, Orosháza Kiskunhalas versenyeiben is.

Edzőtáborok kezdetben a nyárhoz kötődtek, csak később szerveztünk őszi, téli, vagy tavaszi időpontokban. Nyári edzőtáborainkat a középiskolai Rózsaliget Kollégium termeiben tudtuk megszervezni – vendég oktatók meghívásával (pl. többször segített Jánosi László sokszoros magyar bajnok kollégánk Budapestről!) Kisteleken kívül edzőtáboraink voltak Zákányszéken, Balástyán, Siófokon, Mezőkövesd Zsóry-fürdőn, Gyenesdiáson és Balatonszepezd szállással a Zánka község kultúrházában is.

– 2 –

Szakmai hatókörünk szélesedett – társastánc tanfolyamok, bemutatók, utánpótlás toborzás szándékával a környező lakóhelyeken, sőt Bács megyében is. (Majsa, Zsana, Bordány, Üllés, Kömpöc, Domaszék, Forráskút Szank, Csólyospálos,Balotaszállás, Balástya, Ópusztaszer, Pusztaszer, Szatymaz ) – általános- középiskolás, és felnőtt korosztályokban.

Szalagtűző táncok betanítása (több visszatérő alkalommal):  Kistelek Árpád Fejedelem Gimnázium, Csongrád (Faipari Szakiskola és a Batsányi Gimnázium,)

Bajnokságok: a klubközi versenyek mellett rendeztünk (az MTÁSZ engedélyével)  Országos Bajnokságokat, Ranglista versenyeket különböző kategóriákban. Helyszín volt Kisteleken kívül még Balástya, Zákányszék  és Szeged is.

A kisteleki Sportcsarnok megépülésével helyben megnyílt a lehetőség nagyobb, nemzetközi versenyek megrendezésére is! Így létre jött a Kistelek Open verseny (kezdeti Tisza Part Open néven)

2003-ban rendeztük az első Opent, magyar versennyel összekötve.

Ekkorra már edzéseink helyszíne régóta áttevődött a Rózsaliget Kollégium Dísztermébe, a Gimnázium mellé.

Fiók klubjaink: Kiskunhalas – Stúdió 2000, Kiskunmajsa – Karát, Zákányszék, Szatymaz – Viktória, Balástya. Mórahalom – B.E.S.T. (oktattak még: Szabó Tibor és Törökgyörgy Erika)

Az utánpótlás folyamatos biztosítása érdekében 2005-ben megalapult a Pro-Art Alapfokú Művészetoktatási Intézmény (ma már Művészeti Iskola – AMI), mely fő oktatási tematikája: a standard és latin-amerikai táncok oktatása  12 évfolyamban).

2007-ben, Vilniuszban vezető latin párosunk ( Maurizio Vescovo-Törökgyörgy Melinda ) Világbajnoki címet nyert a magyar tánctörténetben először!

Több országos, ranglista és területi bajnoki címmel is büszkélkedhetünk a nemzetközi sikerek mellett! Klubközi versenyek döntős és dobogós helyezéseink számtalanok!

2007-ben változott az Open neve KISTELEK OPEN-re.

Ezen versenyek során  rendeztünk :

 • 2011-ben Ifjúsági Tíztánc Európa Bajnokságot,
 • 2012-ben Junior Latin Világ Bajnokság
 • 2017-ben Senior Standard Világ Bajnokságot,
 • 2018-ban Ifjúsági Standard Világ Bajnokságot.

Klubunk név változásai:

 1. Szabadság Művelődési Otthon Társastánc klubja (1981)
 2. Pro-Art Szvit Táncklub (ekkor már az MTÁSZ tagszervezete)
 3. Pro-Art TáncStúdió
 4. Pro-Art Elit Táncakadémia (2020)